Monday, September 17, 2012

SAI+PSD

ada orang tanya lagi bagaimana aku membuat doodle..sekarang ni aku menggunakan dua software iaitu SAI dan PSD..kalau dulu keseluruhan aku lukis doodle menggunakan PSD..walau semahir mana pon aku menggunakan SAI..aku tetap setia pada PSD..sebab nak masukkan gambar nak buat corak pada baju PSD paling mudah..aku rasa SAI memang tak boleh nak masukkan gambar..atau aku yang tidak tahu caranya..aku tak pasti..kalau siapa tahu boleh kongsi di komen..siapa yang nak belajar membuat doodle baik belajar menggunkan SAI..sebab ia lebih mudah membuat outline iaitu lakaran sebelum mewarnakanya...kalau dulu aku buat outline guna PSD..tapi sekarang aku buat outline menggunakan SAI..serius mudah...tapi warna menggunakan PSD nampak lebih cantik..**pastikan masa lukis di SAI simpankan(save) dalam bentuk PSD..
**SAI- Paint tools SAI
**PSD-Adobe Photoshop


*cuti 3 hari pon rasa tak cukup apa ntah lagi cuti dua hari...sudah la kena kerja waktu cuti..=_="...



27 comments:

  1. kite sangat salute dkt awk. doodle awk paling cantik setakat yang penah sy tgk sblm ni~

    ReplyDelete
  2. doodle awak semua cantikkkkkkkkkkkkkkkkk! :D

    ReplyDelete
  3. HahahahaXD
    K..
    Gambar orang yang tengah lukis tu mesti just "Flip Horizontal" kan?
    HahahahaXD

    ReplyDelete
  4. Aku biasa buat outline dengan manga studio.. kaler mmg potosop lah!

    ReplyDelete
  5. dekat SAI boleh insert corak.saya kongsi apa yang saya selalu buat.

    1.open (gambar corak)
    2.selection (area corak yang awak nak)
    3.ctrl+c
    4.ctrl+v dekat file lukisan awak
    5.drag (contoh ke baju)
    6. erase apa patut.

    siap.

    harap saya menjawab soalan. hehe

    ReplyDelete
  6. sgt memberi semangat. tp..tp bila fikirkan SAI rasa lemah semangat pulak.. SAI xde :'). cik jambu saya suka awak buat doodle tu camtu. doodle lukis atas doodle. mcm berada dikelas pula xD.


    ** limit word kali ni, nti ter-spam xDD, tnet xlju, mnx maaf tumpang lalu~ sekian terimakasih *

    ReplyDelete
  7. sungguh tak reti guna 2-2..kena belajar byk ni..

    ReplyDelete
  8. Kan? Rasa kejap sangat cuti 3 hari ni. Kalau yang kena kerja masa cuti, lagilah rasa kejap.

    ReplyDelete
  9. ohhh..camtu ke...hehe..memule sebelum ni teringin gak nak belajar buat...tapi takde masa..so cara yg senang adalah tempah je...hehehe..thanks sbb sudi terima tempahan kami! :D

    ReplyDelete
  10. sy lebih rasa puas hati kalau cik merah jambu kgsi tuto cara mewarna guna psd .. kalau ad mase buatkan yee .. hehe :D

    ReplyDelete
  11. doodle kamu mmg super duper cute :)

    ReplyDelete
  12. gue masih setia dengan PSD.. ade gak cuba guna SAI, tapi macam belom serasi lagi.. koh koh koh

    ReplyDelete
  13. kombinasi SAI+PSD memang terbaik stakat ni. saya pun guna cara yg sama.
    walaupun kadang2 rasa bersalah dengan Excel -_-

    ReplyDelete
  14. xpng guna sai..adobephotoshop pn br bljr bertatih..hehe

    ReplyDelete
  15. x penah agi cuba warna mengunakan PSD.. ^_^

    ReplyDelete
  16. sai dulu2 pernah try lepas tuh expired plak... smpai skang x install dah... guna PSD + AI je.. hee

    ReplyDelete
  17. samee..lukis lineart guna Sai..kaler lg suke guna psd..^^

    ReplyDelete
  18. eh..eh, komen2 saya di print sekerin..hehe....ok, thanx for sharing..sekadar nak tau...saya bukan org seni...jadi cuba2 yg basic pun rasa dh cukup bagus... =)

    ReplyDelete
  19. da cuba warna dlm PS.. haram x reti2.. muehhehe.. :P akan cuba lagi..

    ReplyDelete
  20. pernah cuba lukis pakai software.... x pernah menjadi... huhuhuhuhu..

    ReplyDelete
  21. tunjuk ajar ku sifu. hehehe PS <3

    ReplyDelete
  22. Tak pernah guna SAI dan tak pastu senang atau tidak nak lukis sebab tanganku tangan yang agak keras.. ;D


    PS peneman yang setia. hihi

    ReplyDelete
  23. *Sajak sahabat tu ikhlas dari hati buat sahabat sejak kecil ;)

    ReplyDelete
  24. haih.. pandainya awak mendesign. saya langsung taktau apa2 :(

    ReplyDelete
  25. Wahhh rupanya awak pun pandai doodle jugak, comelnya lukisan :)

    ReplyDelete