Monday, April 7, 2014

1st Anniversary


6 april 2013 aku di ijab kabul..pejam celik pejam celik sudah 6 april 2014..genap setahun usia perkahwinan aku dan suami..alhamdulilah..baru setahun jagung kata mak mertua kepada suami aku..setuju!!baru lagi..dan masih mengenali hati budi masing-masing..insyaALLAH aku dan suami juga bakal menjadi mama dan baba kepada anak kami...sudah 5 bulan usia kandungan aku..tinggal lagi 4 bulan nak tempoh..alhamdulilah..panjang lagi liku-liku kehidupan harus di tempoh..semoga aku bahagia hingga ke jannah..insyaALLAH


**kedua-dua lukisan di lukis oleh nurdani..terima kasih dear.. =)

Tuesday, March 18, 2014

Bersara

macam biasa nak update blog bukan main liat sekarang ini..tak pasti nak update apa..tapi yang pasti baby dah gerak-gerak dalam perut..alahai rasa teruja sebab bakal menjadi seorang mama akan datang..insyaALLAH..tengah update blog ni pon baby gerak-gerak..alhamdulilah..
itu bukan topik utama..pasal baby akan ku cerita di blog lagi satu..sekarang ni aku nak cerita pasal kerja sampingan yang aku buat sudah hampir 3 tahun..pernah tak korang terfikir yang korang akan bersara akan datang..aku dah mulai terfikir..aku harap aku tak pergi jauh..tak tinggalkan kerja sampingan ini lama-lama..bakat yang ada patut di turunkan..tapi bila aku ajar pasti orang itu akan cakap susah..rupanya bakat dengan minat adalah berbeza..pastikan minat itu mesti ada..kemudian diiringi dengan bakat..insyaALLAH bakat boleh di asah..
aku tengok dah ramai junior-junior pelukis doodle..cara melukis dah betul..tapi fikirkan macam mana nak nampak doodle itu comel,menarik dan tertarik..insyaALLAH lepas ni dah boleh bukak tempahan..serius kalau musim orang tempah doodle mesti duit masuk dalam akaun macam air aja...tapi sila jangan tamak ya..ambil mana yang mampu..jangan sampai makan diri..ambil banyak-banyak lepas tu tak boleh nak siapkan..anda bakal di senarai hitam..kita nak cari rezeki biarlah lama..biarlah berpanjangan...insyaALLAH..

doodle aku satu ketika dahulu.. masa ni guna photoshop..sekarang senang sikit dah ada paint tools sai..memudahkan kerja aku..alhamdulilah..doodle tahun pertama aku lagi teruk..kaku habis..siapa kenal aku dari awal diorang pasti tahu..hehehe..tiada dulu tiada yang sekarang.. =P

Tuesday, March 4, 2014

16 minggu/4bulan

alhamdulilah..16 minggu dah kandungan aku..baby pon sihat mama dia pon sihat...aku ada satu blog lagi iaitu cintaitujambu..semua aku cerita kehidupan di sana..nak tahu selebihnya bolehlah baca..tak paksa sekadar luahan hati..tak suka tak payah komen..kekadang komen korang menyakitkan aku..kalau ada depan, aku cepuk dah..heee..di sini lebih kepada doodle dan hasil nurkilan aku... 

Tuesday, February 25, 2014

pereka doodle sahaja

ramai yang bertanya kalau design sekali dengan produk berapa contohnya casing phone..lagi sekali mengingatkan kepada rakan-rakan yang mahu mengambil tempahan dari merahitujambu..aku sama sekali tidak menghasilkan produk..aku hanya designer semata-mata..mungkin kalau anda mahu menempah kad kahwin masih boleh lagi aku menerima design dan produk..yang lain itu belum berkembang ke tahap produk..mana tahu berkat doa dan usaha serta kemalasan bekerja menjadi kuli arkitek..masa tu mungkin aku akan beli mesin lalu mencetak produk..masa tu korang tempahlah design sekali dengan produk..dan masa itu jugak tangan ini seperti sotong bertindak untuk korang..harap-harap angan-angan menjadi nyata..amen..insyaALLAH..
sedangkan sekarang ini pon kejap-kejap cutomer tanya dah siap ke?rini boleh?besok boleh?nak cepat sikit boleh tak?alahai..tabah menjawap dengan penuh senyuman.takut-takut pangai anak terikut-ikut...jadi hindar tarik nafas lepas..tarik nafas lepas..sabar!!fuh..fuh..fuh...itu sebab aku akan tanya anda nak segera?anda nak cepat?anda buat sendiri..erkkkk..bukan-bukan..aku tak jawap macam tu..aku akan jawap insyaALLAH secepat mungkin aku akan siapkan... =)


di sebabkan aku upload gambar di atas di page merahitujambu blogspot..ada customer tanya signboard tu berapa..haaaa..nak jawap macam mana pon tak tahu..yang pasti aku dah tulis design signboard doodle dari merahitujambu..mungkin salah aku jugak tak bagi lebih detail..jadi ramai salah faham..rasa bangga kejap doodle aku tergantung di situ..terima kasih kerana sentiasa sokong merahitujambu...love korang.. =)
 **aku pon tempah produk-produk doodle aku pon dekat luar..untuk dijadikan kenang-kenangan bersama..=)


Monday, February 3, 2014

Bakal Junior MIJ

alhamdulilah..lepas 4 bulan keguguran aku hamil semula..siapa tak gembira rezeki ALLAH bagi jua..berkat usaha dan doa..syukur nikmat mu Ya ALLAH..rasa nak melompat-lompat tapi apa kan daya lompatan itu simpan untuk baby..biar dia aja yang melompat di dalam perutku..aku mampu sujud syukur,syukur yang tidak terhingga..
kandungan aku sudah cecah 3 bulan..masih lagi morning sickness yang terpaksa aku layankan sahaja..bau orang tumis bawang tak boleh,tumis sambal tak boleh..sudah lama dapur aku tidak berasap..almaklumlah pembawak budak yang tidak boleh di hindar..bukan ku pinta hendak jadi begini..layanan yang di beri oleh suami seperti puteri raja...wahhh..siapa yang tidak suka kan..nak itu dapat nak ini dapat..kadang-kadang suami memberi jelinan sabar aja dengan perangai isteri..makan itu tak nak makan ini tak nak..ikutkan saja apa yang aku mahu..aku pon tak sabar nak masak kembali untuk suami ku..kasihan beliau asyik makan di luar sahaja..kadang-kadang beliau yang terpaksa masak walaupon demam..pengorbanan seorang isteri dan suami...alhamdulilah..

**rakan-rakan seperjuangan aku doakan kalian selamat menjalani rutin harian dan selamat melahirkan baby dengan sempurna..insyaALLAH.. =)