Saturday, August 30, 2014

09.08.2014-38weeks 3days

alhamdulilah aku selamat melahirkan baby perempuan seberat 3.57kg secara normal..jangan di tanya sakit macam mana bersalin..ya ALLAH hanya tuhan aja yang tahu..patut laa sesetengah ibu mengambil ubat tahan sakit..aku memang bersalin secara natural..tidak bergantung apa-apa dari ubat.masih terngiang sakit contraction membuatkan aku fobia nak bersalin lagi..tapi bila tengok wajah baby yang tembam tu terus hilang segala kesakitan seketika..



aku bukan saja sakit contraction..tapi sakit untuk keluarkan uri..uri pulak tidak boleh keluar secara semula jadi..terpaksa doktor seluk rahim untuk keluarkan uri dengan tangan beliau..bayangkan sudah laa sakit bersalin..sakit pulak sebab tangan doktor masuk ke rahim aku..sebab uri aku melekat..ya ALLAH..hanya tuhan aja yang tahu...nasib baik masa menjahit di rahim kena bius..kalau tak tambah kesakitan lagi..bukan rungutan yang di pinta..tapi kalau merasa sendiri pasti tahu kesakitan yang aku alami..baru aku tahu betapa seksanya ibu aku melahirkan aku dan adik beradik aku..masa tu mengalir air mata bila mengadu dengan ibu..
terima kasih suami sebab masa contraction melanda kau berada di sisi...rambut kau aku tidak sengaja tarik...baju di leher kau aku tidak sengaja tarik..aku tahu sakit..tapi sakit yang aku alami masa contraction lebih teruk dari sakit kau merasa..walaupon masa itu kau hanya mengucapkan  ingat Tuhan..tapi masa tu aku tidak fikir apa yang aku hanya fikirkan adalah ingin meneran untuk mengeluarkan anak kau sayang..
sekarang ini pulak..aku terpaksa menahan kesakitan jahitan di bawah..lepas itu menjaga anak kau siang dan malam..walaupon waktu sekarang bantuan untuk menjaga anak masih tidak di perlukan..tapi kau masih di sisi menemani di kala anak kau menangis meminta susu badan..alhamdulilah..semua kerja aku sekarang kau ambil alih sementara aku berpantang..terima kasih sayang..walaupon setiap arahanku kau rasa seperti kuli..tapi kau lakukan jua..


Husnaa Fathiah binti Hairull Fadly kaulah pengikat kasih sayang kami..kau di lahirkan atas dasar cinta kami..mama dengan baba sayang awak kerana ALLAH..alhamdulilah...


Monday, July 7, 2014

Maternity Photoshoot

bulan lepas the photolicious ada buat promosi untuk couple photoshoot di white studio..rm50 untuk setengah jam..jadi cepat-cepat aku whatsup untuk bertanya maternity photoshoot boleh tak?admin cakap boleh.jadi ambil kesempatan ini untuk ambil gambar kenangan mengandung..tambah lagi dah nak hujung-hujung ni kan...bagi aku setengah jam dah cukup bermakna sebab aku dah tak berapa nak larat berdiri lama dah..apantah lagi berjalan..tapi sebab kerja aku gagahkan jugak..orang kata hujung-hujung ni elok berjalan bagi mudah bersalin..tapi aku rasa aku bukan orang yang kuat untuk berjalan..
bulan puasa ni betul mencabar aku untuk berpuasa..sebab bukan aku saja berpuasa tapi baby dalam perut turut sama berpuasa..kasihan baby..tapi mama tahu awak boleh teman mama berpuasa..walaupon kadang-kadang baby boikot mengeras..janji awak bergerak untuk dah cukup baik untuk mama..maaf sayang...







** ketara sungguh mengandung ni pipi bulat, badan bulat..heheh..bukan selalu kan..terima kasih kepada mereka join contest meneka jantina baby..masih di buka lagi..mari join..

Wednesday, June 25, 2014

CONTEST MENEKA JANTINA ANAK MERAHITUJAMBU

alhamdulilah kandungan sudah masuk 32 minggu / 8 bulan..dengan ini tuan tanah merahitujambu ingin membuat contest meneka jantina kandungan yang aku bakal lahirkan..hadiah tidak seberapa..buat untuk suka-suka..kalau sudi mari join..lama aku mendiamkan diri di blog..blog pon tidak semeriah dulu..tak pasti sama ada lepas ini ada anak blog ini akan aktif semula atau tidak..


3 orang membuat tekaan yang betul dan di pilih secara rawak akan dapat hadiah seperti di atas..jadi sesiapa berminat boleh menyertai contest ini ya..**kalau aku baik hati aku akan tambah lagi hadiah..insyaALLAH aku baik hati..semua hadiah berkaitan dengan icon mij/doodle mij

syarat-syarat penyertaan :
  • tulis tajuk di blog anda "Contest Meneka Jantina Anak Merahitujambu"
  • sebab anda memilih Jantina itu
  • kalau memilih lelaki letak gambar "i love my baba"
  • kalau memilih perempuan letak gambar "i love my mama"
  • tarikh tamat sehingga baby di lahirkan
**serius aku pon masih tak pasti jantina anak ini..dah scan tapi selagi baby belum di lahirkan selagi itu belum confirm..semoga segalanya di permudahkan..ameen

Wednesday, June 11, 2014

kandungan 30 minggu

pejam celik pejam celik dah 30 minggu kandungan aku..alhamdulilah..syukur..berat naik mendadak..hampir setiap kali checkup kena bebelan nurse..ada orang cakap badan aku tak naik..mustahil la tak naikkan..serius macam-macam hal berlaku masa aku mengandung ni..bukan senang rupanya nak jadi bakal ibu.dari mengandung lagi kena jaga macam-macam..orang cakap mengandung masa tu boleh makan itu ini..boleh buat itu ini.oh tidak!! masa mengandun nilah kau kena jaga untuk diri kau dan kandungan kau..nak tunggu kabaran berita bukan main susah..selagi kau tak melahirkan anak..selagi tu perasaan gementar timbul..bukan kita minta perasaan itu tapi perasaan itu datang dengan semula jadi..sabarlah wahai mama..apa saja untuk anak mama sanggup lakukan..doakan aku ya..aku ada masa 7-8 minggu dari sekarang..moga ALLAH permudakan segala urusanku..ameen..

aku dah pon scan masa 5 bulan lebih..doktor dah pon bagi tahu jantina..tapi selagi tak lahir selagi tu aku masih musykil dengan jantina anak..apa pon tak kisah asalkan anak mama lahir dalam keadaan sihat itu pon dah cukup bersyukur sangat.. 

Thursday, May 22, 2014

Koleksi Tempahan doodle couple/wedding




Antara koleksi-koleksi tempahan doodle yang customer tempah..jarang aku update customer tempah di sini..biasanya aku akan update di page merahitujambu blogspot.. =)..tapi dah masuk 3rd trimester ni aku kena bagi tahu awal-awal untuk sesiapa yang mahu tempah..
berminat nak tempah untuk wedding/engagement/couple boleh tengok link tempahan..tempahan masih di buka buat masa sekarang..insyaALLAH akan di tutup bulan 8 nanti tak pasti sampai bila...jadi sesiapa nak tempah untuk wedding hujung tahun boleh dah tempah dari sekarang..takut kempunan akan datang.. =P..