Wednesday, March 11, 2015

mama husnaa debob

husnaa..mama tekanan tengok cermin sekarang.yela dulu mama kurus dan sekarang agak debob..dulu mama beria-ria makan..sekarang nak makan pon kena control..tapi mama tak boleh control makan sebab menyusukan awak..jadi mama beria makan jugak.di sebabkan itu badan mama tak boleh nak turun ke asal.. 
husnaa..di sebabkan mama dah berisi sedikit..jadi mama agak tekanan tengok cermin..jadi mama tak letak cermin besar dekat bilik mama..kalau ada pon mama dah tutup..hehehe.. 
husnaa..semua seluar mama dah tak muat..baju kurung pon tak muat dah..jadi mama terpaksa beli baru dan kali ni mama ambil saiz besar dari biasa supaya akan datang mama boleh pakai.. 
husnaa mama tak menyesal pon debob sedikit sebab dengan badan debob nilah awak keluar. 
husnaa..di sebabkan badan debob ni mama rajin senaman..kononnya nak kurus ke asal..tapi lepas joging mama makan nasi lemak..hehehe 
husnaa..mama rasa nak aja makan ubat kurus tapi mama fikir awak..kalau makan makan awak pon join kurus.. 
husnaa..biarlah mama berisi sikit..barulah cantik(kononya)


Monday, February 16, 2015

kejutan untuk adik

di sebabkan adik dah balik dari UK..balik membawa kebanggan keluarga aku..alhamdulilah..belajar sampai ke sana..ambil master 1 tahun di sana..tapi di sebabkan convo lama lagi..jadi untuk teruskan duduk di sana selama mungkin..mungkin tidak..taraf hidup di sana sangat tinggi..oleh itu ibu suruh dia balik awal dari waktunya..lagi pon dah habis belajar..konvo kalau tak pergi pon takpa..memang hampa adik aku..sudahlah degree dapat pingat perak.tak pergi juga sebab masa tu beliau sudah berada di UK.nak buat macam mana..itu di namakan tiada rezeki..pinjaman mara pon dah tamat waktunya..sekarang adik tengah mencari kerja..moga di murahkan rezeki adik dan sekeluarga..kepulangan adik memang di sambut habis..yela biasa depan mata..1 tahun di negara orang bagaikan 3 tahun lamanya..hujan emas di negeri orang..hujan batu di negeri sendiri..baik lagi negeri sendiri..eh betul ke ayat aku?hehehe
aku ni jenis suka bab handmade..apa pon berkaitan dengan kraft tangan ni memang menjadi kegemaran aku..tambahan lagi boleh selitkan hasil design aku.jadi aku tempah buku costume made dari owndesign(search sendiri di instagram)..Design doodle khas untuk adik aku..doodle pakai baju konvo..kakak harap adik suka..awak tu satu-satunya adik kakak..walaupon tak dengar kata belum lagi tangan ni hinggap di muka..ahahaha.. :p..

Wednesday, January 21, 2015

Tips penyusuan mama Husnaa






stok ebm Januari 2015.tak banyak tapi mama nak kongsi tips

Tips mama :
  1. tepis perkataan "susu saya takda".."susu saya sikit"..tuhan dah cipta setiap ibu memang ada susu..tapi kena sabar sikit..lagi pon susu produce ikut keperluan anak..jangan cakap susu takda..
  2. kalau susu sikit pastikan malam pukul 12.00 malam - 5 pagi buat power pumping..10 minit pam 10 minit berhenti selama satu jam..amalkan seminggu secara konsisten InsyaAllah susu akan banyak tak percaya buat..tapi jangan berharap hari pertama kedua dah banyak susu..mula-mula keluar angin dan titis-titisan..lama2 dari 2oz boleh menjadi 5oz..InsyaAllah.. 
  3. tiada perkataan diet untuk ibu menyusu..makanlah apa yang ibu suka janji tak memudaratkan diri...dan yang paling penting banyakkan minum air kosong kalau boleh 3 liter sehari..jangan risau gemok sebab ibu menyusu membakar lebih kurang 500-600 kalori sehari.. tak perlu melakukan senam pon takapa..
  4. selepas menyusu anak kita pam..tidak pon sebelah menyusukan anak sebelah lagi pam..lagi banyak kita pam otak akan hantar signal yg kita perlukan lebih banyak susu
  5. bagi ibu bekerja mcm aku..pastikan konsisten pam..kalau pam pukul 12 besok pon pam pukul 12..pam 2-3 jam sekali jangan ambil masa lama..10 -15 minit yang penting kita kosongkan breast
  6. target susu setiap hari..kalau anak minum 15oz pastikan bawak susu balik 15 oz jugak..kalau tak cukup.. balik sila pam..tidak pon anak tidur bangun pam..fikir anak kita tak cukup susu..silalah rajinkan diri..kesianlah dekat anak..dia perlukan susu ibu..
  7. masa pantang sila buat stok susu..dapat 0.5oz pon simpan.sapa nk bagikan..jangan giveup..perut anak mula-mula memang minum sikit itu sebab dia kerap minum..jangan kita fikir anak kerap menyusu sebab tak cukup susu..anak nangis kata tak cukup susu.SALAH!!!..cek pampes anak..cek perut anak..kalau dah buat semua tu masih menangis..ibu tarik nafas hembus..cari tempat yang sesuai susukan anak insyaAllah susu akan keluar..abaikan katakata orang sekeliling suruh beli susu fm..cuba dulu..
  8. mama ibu ummi mak rajinkan diri anda..serius enjoy sangat dpt susu kan anak kita..alhamdulilah rezeki anak...



tengok muka husnaa..sukanya dia dapat susu mama.

Tuesday, January 13, 2015

Husnaa Fathiah

sekian lama tak update blog kesayangan aku..alhamdulilah..masih bernafas..alhamdulilah sudah menjadi ibu selama 5 bulan dan menyusu anak sepenuhnya..berharap dapat menyusui anak selama 2 tahun..insyaALLAH..walaupon berkerja..gigih untuk konsisten mengepam di pejabat..aku tahu bukan mudah untuk menyusui anak tambahan lagi aku seorang ibu bekerjaya..tapi semua itu alasan..kalau ilmu penuh di dada insyaALLAH..pasti berjaya..
lupa nak perkenalkan nama anak aku..nama beliau "Husnaa Fathiah Binti Hairull Fadly"..baba dia yang beri nama..mama harap awak menjadi anak yang baik dan solehah seiring dengan nama awak sayang..insyaALLAH..di usianya sekarang husnaa dah pandai meniarap..pandai memberi riaksi bila bercakap denganya..pandai isap jari..dan juga bakal pandai makan bila usianya mencecah 6 bulan..tinggal lagi sebulan sahaja untuk awak makan sayang..lepas ni mama akan masak puree untuk awak..
insyaALLAH bulan depan aku akan buat aqiqah untuk Husnaa..semoga berjalan dengan lancar.insyaALLAH..walaupon blog ini tidak di update..tapi tempahan doodle masih berjalan seperti biasa..

Wednesday, October 1, 2014

Pemenang Di umum!!

pemenang untuk contest meneka jantina anak merahitujambu adalah no 6 , 7 , 9..maaf kelewatan..sebab sekarang aku banyak duduk di rumah ibu berbanding rumah sendiri..kadang-kadang aja balik..bila orang tempah doodle aja aku balik..
sesiapa yang bernombor itu sila beri nama ,alamat, no tel PM di page merahitujambu blogspot..aku akan pos biasa..bukan pos laju bukan pos segera..bila barang sudah di pos akan di beri tahu kelak..mungkin pos biasa akan ambil masa 7 hari..insyALLAH..