Wednesday, January 21, 2015

Tips penyusuan mama Husnaa






stok ebm Januari 2015.tak banyak tapi mama nak kongsi tips

Tips mama :
  1. tepis perkataan "susu saya takda".."susu saya sikit"..tuhan dah cipta setiap ibu memang ada susu..tapi kena sabar sikit..lagi pon susu produce ikut keperluan anak..jangan cakap susu takda..
  2. kalau susu sikit pastikan malam pukul 12.00 malam - 5 pagi buat power pumping..10 minit pam 10 minit berhenti selama satu jam..amalkan seminggu secara konsisten InsyaAllah susu akan banyak tak percaya buat..tapi jangan berharap hari pertama kedua dah banyak susu..mula-mula keluar angin dan titis-titisan..lama2 dari 2oz boleh menjadi 5oz..InsyaAllah.. 
  3. tiada perkataan diet untuk ibu menyusu..makanlah apa yang ibu suka janji tak memudaratkan diri...dan yang paling penting banyakkan minum air kosong kalau boleh 3 liter sehari..jangan risau gemok sebab ibu menyusu membakar lebih kurang 500-600 kalori sehari.. tak perlu melakukan senam pon takapa..
  4. selepas menyusu anak kita pam..tidak pon sebelah menyusukan anak sebelah lagi pam..lagi banyak kita pam otak akan hantar signal yg kita perlukan lebih banyak susu
  5. bagi ibu bekerja mcm aku..pastikan konsisten pam..kalau pam pukul 12 besok pon pam pukul 12..pam 2-3 jam sekali jangan ambil masa lama..10 -15 minit yang penting kita kosongkan breast
  6. target susu setiap hari..kalau anak minum 15oz pastikan bawak susu balik 15 oz jugak..kalau tak cukup.. balik sila pam..tidak pon anak tidur bangun pam..fikir anak kita tak cukup susu..silalah rajinkan diri..kesianlah dekat anak..dia perlukan susu ibu..
  7. masa pantang sila buat stok susu..dapat 0.5oz pon simpan.sapa nk bagikan..jangan giveup..perut anak mula-mula memang minum sikit itu sebab dia kerap minum..jangan kita fikir anak kerap menyusu sebab tak cukup susu..anak nangis kata tak cukup susu.SALAH!!!..cek pampes anak..cek perut anak..kalau dah buat semua tu masih menangis..ibu tarik nafas hembus..cari tempat yang sesuai susukan anak insyaAllah susu akan keluar..abaikan katakata orang sekeliling suruh beli susu fm..cuba dulu..
  8. mama ibu ummi mak rajinkan diri anda..serius enjoy sangat dpt susu kan anak kita..alhamdulilah rezeki anak...



tengok muka husnaa..sukanya dia dapat susu mama.

Tuesday, January 13, 2015

Husnaa Fathiah

sekian lama tak update blog kesayangan aku..alhamdulilah..masih bernafas..alhamdulilah sudah menjadi ibu selama 5 bulan dan menyusu anak sepenuhnya..berharap dapat menyusui anak selama 2 tahun..insyaALLAH..walaupon berkerja..gigih untuk konsisten mengepam di pejabat..aku tahu bukan mudah untuk menyusui anak tambahan lagi aku seorang ibu bekerjaya..tapi semua itu alasan..kalau ilmu penuh di dada insyaALLAH..pasti berjaya..
lupa nak perkenalkan nama anak aku..nama beliau "Husnaa Fathiah Binti Hairull Fadly"..baba dia yang beri nama..mama harap awak menjadi anak yang baik dan solehah seiring dengan nama awak sayang..insyaALLAH..di usianya sekarang husnaa dah pandai meniarap..pandai memberi riaksi bila bercakap denganya..pandai isap jari..dan juga bakal pandai makan bila usianya mencecah 6 bulan..tinggal lagi sebulan sahaja untuk awak makan sayang..lepas ni mama akan masak puree untuk awak..
insyaALLAH bulan depan aku akan buat aqiqah untuk Husnaa..semoga berjalan dengan lancar.insyaALLAH..walaupon blog ini tidak di update..tapi tempahan doodle masih berjalan seperti biasa..

Wednesday, October 1, 2014

Pemenang Di umum!!

pemenang untuk contest meneka jantina anak merahitujambu adalah no 6 , 7 , 9..maaf kelewatan..sebab sekarang aku banyak duduk di rumah ibu berbanding rumah sendiri..kadang-kadang aja balik..bila orang tempah doodle aja aku balik..
sesiapa yang bernombor itu sila beri nama ,alamat, no tel PM di page merahitujambu blogspot..aku akan pos biasa..bukan pos laju bukan pos segera..bila barang sudah di pos akan di beri tahu kelak..mungkin pos biasa akan ambil masa 7 hari..insyALLAH..

Thursday, September 18, 2014

Senarai Contest Meneka Jantina Anak MIJ

terima kasih kepada rakan-rakan yang sokong Contest Meneka Jantin Anak Merahitujambu.aku akan sertakan senarai yang meneka betul aja..yang meneka lelaki aku minta maaf banyak-banyak..apa pon terima kasih menyertai contest merahitujambu..alhamdulilah..mendapat sambutan jugak...

  1. http://adna2029.blogspot.com/2014/06/contest-meneka-jantina-anak.html
  2. http://belogcikredjambu.blogspot.com/2014/06/contest-meneka-jantina-anak.html
  3. http://drshikinzainal.blogspot.com/2014/06/contest-meneka-jantina-anak.html
  4. http://theonlygirl98.blogspot.com/2014/06/contest-meneka-jantina-anak.html
  5. http://giveaway-jom-santai-aje.blogspot.com/2014/06/contest-meneka-jantina-anak.html
  6. http://nurulhanafarhana.blogspot.com/2014/06/contest-meneka-jantina-anak.html
  7. http://www.syuhadasalleh.my/2014/06/contest-meneka-jantina-anak.html
  8. http://jombercontest.blogspot.com/2014/06/contest-meneka-jantina-anak.html
  9. http://lalazarryn.blogspot.com/2014/06/contest-meneka-jantina-anak.html
  10. http://sunflowergo2.blogspot.com/2014/07/contest-meneka-jantina-anak.html
  11. http://eurukaseven.blogspot.com/2014/07/contest-meneka-jantina-merahitujambu.html
  12. http://sunshine4butterfly.blogspot.com/2014/07/contest-meneka-jantina-anak.html
  13. http://myimpiannaad.blogspot.com/2014/07/contest-meneka-jantina-anak.html
  14. http://ceritanurulcahaya.blogspot.com/2014/07/contest-meneka-jantina-anak.html
  15. http://satujanjikita.blogspot.com/2014/06/contest-meneka-merahitujambu.html
sesiapa yang teka perempuan tetapi tidak di senaraikan boleh letak link dekat komen ya..sebenarnya aku ada scan 2d  mengatakan perempuan..tapi bila hujung-hujung ramai cakap lelaki..tapi aku percaya perempuan..aku dah pon beli barang warna pink..bila orang teka lelaki aku macam tak berapa suka..yela..barang dah beli kan..tetiba nak cakap lelaki..ahahah..bila keluar aja dari rahim aku..lepas tu doktor suruh tengok anak awak lelaki ke perempuan..aku dengan nada letih tapi gembira tengok anak aku perempuan..awal-awal masa 2-3 bulan kandungan aku..memang aku nak lelaki pertama..tapi bila dah scan kata perempuan..aku jadi tak kisah..apa pon yang keluar dari rahim aku..aku terima..janji anak aku sihat..alhamdulilah...
tunggu ya kawan-kawan..pemenang akan di umumkan..tunggu ya...maaf menunggu maklumlah dah ada anak ni semuanya lari..tidur pon tak cukup..

Saturday, August 30, 2014

09.08.2014-38weeks 3days

alhamdulilah aku selamat melahirkan baby perempuan seberat 3.57kg secara normal..jangan di tanya sakit macam mana bersalin..ya ALLAH hanya tuhan aja yang tahu..patut laa sesetengah ibu mengambil ubat tahan sakit..aku memang bersalin secara natural..tidak bergantung apa-apa dari ubat.masih terngiang sakit contraction membuatkan aku fobia nak bersalin lagi..tapi bila tengok wajah baby yang tembam tu terus hilang segala kesakitan seketika..



aku bukan saja sakit contraction..tapi sakit untuk keluarkan uri..uri pulak tidak boleh keluar secara semula jadi..terpaksa doktor seluk rahim untuk keluarkan uri dengan tangan beliau..bayangkan sudah laa sakit bersalin..sakit pulak sebab tangan doktor masuk ke rahim aku..sebab uri aku melekat..ya ALLAH..hanya tuhan aja yang tahu...nasib baik masa menjahit di rahim kena bius..kalau tak tambah kesakitan lagi..bukan rungutan yang di pinta..tapi kalau merasa sendiri pasti tahu kesakitan yang aku alami..baru aku tahu betapa seksanya ibu aku melahirkan aku dan adik beradik aku..masa tu mengalir air mata bila mengadu dengan ibu..
terima kasih suami sebab masa contraction melanda kau berada di sisi...rambut kau aku tidak sengaja tarik...baju di leher kau aku tidak sengaja tarik..aku tahu sakit..tapi sakit yang aku alami masa contraction lebih teruk dari sakit kau merasa..walaupon masa itu kau hanya mengucapkan  ingat Tuhan..tapi masa tu aku tidak fikir apa yang aku hanya fikirkan adalah ingin meneran untuk mengeluarkan anak kau sayang..
sekarang ini pulak..aku terpaksa menahan kesakitan jahitan di bawah..lepas itu menjaga anak kau siang dan malam..walaupon waktu sekarang bantuan untuk menjaga anak masih tidak di perlukan..tapi kau masih di sisi menemani di kala anak kau menangis meminta susu badan..alhamdulilah..semua kerja aku sekarang kau ambil alih sementara aku berpantang..terima kasih sayang..walaupon setiap arahanku kau rasa seperti kuli..tapi kau lakukan jua..


Husnaa Fathiah binti Hairull Fadly kaulah pengikat kasih sayang kami..kau di lahirkan atas dasar cinta kami..mama dengan baba sayang awak kerana ALLAH..alhamdulilah...