Sunday, July 24, 2011

isu pakai tudung




terbaca satu blog tekan SINI..membuatkan aku ingin mengupdate entry...soalan-soalan/jawapan-jawapan yang kadang-kadang aku tidak berapa gemari bila baca status dekat facebook yang kadang-kadang tidak menggunakan akal fikiran dan juga kadang-kadang belajar tinggi-tinggi tapi akal paras lutut.

contohnya:-
  • orang pakai tudung macam baik sangat ke
  • pakai tudung labuh tu tidak semestinya baik
  • yang pastinya tidak tutup aurat confirm masuk neraka
  • pakai jarang-jarang tu hak kami,kalau tidak suka jangan tengok
  • kami tidak bertudung tapi kami sembahyang dan berpuasa..
  • tutup aurat tu memang bagus tapi kami tidak mahu hipokrit dan tidak ikhlas
  • pakai tudung pon pakai baju ketat-ketat/jarang-jarang baik tak payah pakai
aku tidak mahu pertikaikan sebab diri sendiri perlu di perbaiki..cuma kadang-kadang sebab mulut badan binasa...cermin dulu diri sendiri dan perlu perbaiki mana kelemahan diri..sebab kadang-kadang kita tidak sedar yang kita ni banyak kekurangan..jadi tidak perlu tunding jari...sedarlah diri kita ukurlah baju di badan sendiri...


**manusia memang taknak kalah..kalau berlawan cakap pasti mahu menang..jadi lebih baik diam dan lihat saja...
**jangan lah pandang keburukan yang lepas..yang lepas tetap lepas..

cerita selalu :

**promosi TRIPLE A SHOP masih berjalan seperti biasa...sila tekan SINI.



27 comments:

  1. Kan.. Isu sensitif ni! Tak habis2 nak perkatakan tentang aurat wanita.. Haish! Penat lah.. Semua ni subjektif.. Kita bukan pakar agama nak hurai lebih2 kan.. Ngee :)

    *Aku cuma tak boleh nak terima kalau orang pakai legging! Lagi2 yang punya paha besar.. Serius, geli.. Malu pun ade aku tengok*

    ReplyDelete
  2. yez...kena cermin diri dulu baru nak ckp hal org lain...

    ReplyDelete
  3. judgemental merata-rata~haih~

    ReplyDelete
  4. byk nya isu pasal ni kan..

    erm..kdg2 kt tegur org tp diri sndiri pon xtoi =)

    ReplyDelete
  5. setuju dgn d_tieah.2 ...xsuka pompuan kai legginggg..hmmm...isu ni memang byk..harap2 mereka di beri hidayah..")

    ReplyDelete
  6. sempat baca komen2 di fb tu...

    komen yg terakhir..mmg terbaik... ;)

    ReplyDelete
  7. kita dah sedia maklum mengenai hukum hakam berpakaian. tepuk dada tanya selera.. Cik SEmut pun masih banyak perlu baiki. moga kita semua tidak melupai yang Esa. aminn

    ReplyDelete
  8. Suka sangat dengan post ni... Seriously memang orang-orang yang berlagak pandai suka keluarkan statement2 gini.

    ReplyDelete
  9. masing2 dh besar...dh boleh pk...dh tau hukum..dh boleh bertanya pd org yg lebih arif.....so terserahlah nk membawa diri masing2 mcmana...
    kalau nk menegur org sekalipun...gunalah bahasa yg baik...dan jgn berlebih2.. :)

    ReplyDelete
  10. diam lebih baik dari berkata2.dlm diam tu kita boleh muhasabahkan diri

    ReplyDelete
  11. cuber kita selalu fikir

    yg kita ni





    insan yang lemah..

    ReplyDelete
  12. sentitip betul isu bertudung ne kan..

    hurm..xtau nak kata apa dah..

    mb diam itu lebih baik...;-)

    ReplyDelete
  13. just be our self,biarlah dorg nk ckp hape.abaikan.

    ReplyDelete
  14. isu ni sgt lah sensitif..klo rs xnk brtudung tu dah la..ikut hati sndri n tanggung sndri akibatnye tp jgn la nk suarakan n pertikaikan mcm ni

    ReplyDelete
  15. yang penting kena selalu perbaiki diri =)

    ReplyDelete
  16. kdg2 mmg berdiam lebih baik dari bersuara....

    ReplyDelete
  17. kalau nampak perkara mungkar depan mata, tegur dan cegah guna tangan, kalau tak mampu, guna mulut, kalau tak mampu jugak, berdoa agar dirinya mendapat hidayah dan diampunkan dosanya..

    ReplyDelete
  18. Biasalah tu, yang penting kita jaga hal kita dulu, perbaiki mana yang patut. Mulut manusia memang tak boleh tutup...

    ReplyDelete
  19. tak kisah ape orang nak kata, yg penting kite dah tunaikan satu kewajipan kita :)

    ReplyDelete
  20. aku x ase sume yg pkai tdung tu baik

    tp insyaAllah, sume yg bersolat tu dijaga oleh ALLAH..walaupun maybe pnah wt silap mcm aku pnah wat..;((

    ReplyDelete
  21. sekurg2nye kita dah tegor diaorg kan..

    ReplyDelete
  22. xsemua org bleh terima pendapat kita. wuu

    ReplyDelete
  23. hmm.. tak juga .. tegur tetap tegur .. terima tak terima terpulang pada dia ..

    ReplyDelete
  24. yg da lps tu biarkn lps.kdg2 sbb mulut org ni la org yg nk berubah x jd nk berubah. =='

    ReplyDelete
  25. manusia x ada yg sempurna tp utk mendapatkn kesempurnaan,masing2 kne ingat tggjwb masing2. :)


    tegur menegur amalan mulia apa.bkn tegur utk menyakiti.tp tgur kearah kebaikan its ok.

    ReplyDelete