Tuesday, May 28, 2013

Persoalan


kali ke 3 design kad kahwin..rasa seronok pulak mereka kad kahwin...idea banyak nak di keluarkan...warna kegemaran tahun ini adalah warna-warna pastel...nampak lembut..kalau perasan warna tahun 2013 adalah warna seperti di atas...sama warna tema majlis aku bulan lepas...
akan nak jawap beberapa soalan..sebab aku selalu dapat mesej dari rakan-rakan blogger dan facebook page merahitujambu betanyakan beberapa soalan..
1. melukis doodle menggunakan apa?
aku melukis mengunakan paint tools sai..out line luar doodle lebih mudah mengunkan curve...dan warna mengunakan photoshop...dan touchup warna balik menggunakan paint tool sai..boleh di katakan aku main warna mengunakan dua software tu..kena pandai-pandai sendiri untuk nampak comel..
2. boleh buatkan tutorial?
serius aku tak reti buat tuto..bukan sebab aku kedekut..tapi takut jadi lagi rumit..dan korang akan susah nak faham..jadi baik belajar di google..kawan-kawan seni yang aku letak di link blog ini korang boleh tgok dan rujuk..mereka handal melukis..
3. macam mana dapat idea melukis?mana ada orang tiba-tiba ada idea..kalau yang handal tu mungkin menggunkan imeginasi aja terus boleh lukis..tapi aku lain..aku kena tengok pelukis-pelukis lain punya lukisan..lepas itu aku akan lukis lebih comel dari mereka..jangan tiru!!tapi lukis menggunakan teknik dan gaya lukisan anda sendiri..tapi kadang-kadang aku imeginasi jugak..sebab kadang-kadang customer ni pelik..diorang nak macam itu macam ini..jadi aku kena pandai tengok gaya manusia atau sekeliling benda dan jadikannya dalam bentuk lukisan..
4. macam mana pandai melukis?budak pon nak bercakap kena ajar..macam tu jugak kita..nak pandai kenalah belajar..kalau takda sifu manusia..sifu komputer..jangan malas buat pencarian..tengok teknik otai-otai melukis..lepastu belajar...sampai bila nak melukis lukisan kaku kan?jadi tengok macam mana nak buat doodle tu duduk di atas kerusi...kalau tak reti lukis jari..lukis doodle tu pegang bunga...kadang-kadang aku pon fail melukis jari jemari..ikut mood jugak..saya budak baru belajar..kalau salah tolong tegurkan..


kepada sesiapa berminat nak tempah kad kahwin boleh PM di page merahitujambu...tidak pon email saja teddy_bie87@yahoo.com...

13 comments:

  1. wah~semakin murah rezeki..Amin...

    ReplyDelete
  2. Haa kan? Akak memang fail nak bagi tutorial. Nanti terlebih rumit tak pasal2 tak menjadi huhu..

    Warna pastel yang lembut dan sejuk je mata memandang kan. Akak belum lagi pernah design kad kahwin.

    ReplyDelete
  3. hope belum terlambat nk wish congrats & moga bahgia selalu! :) btw mya mg suka doodle awk:)

    ReplyDelete
  4. Sukanya masuk blog akak niii..doodle smuanya cute2 ^^

    ReplyDelete
  5. wah new header awesome!!!owh nice tutor sis..yup cousin kak lea pun kawin tema pastel.sweet sangat2...

    ReplyDelete
  6. soalan no.3.. best. medapatkan idea melukis, teringat post encik lanun (bukan nama sebenar), dok dlm 'jump-band' dpt idea.. XDD! handal sungguh beliau. sebaik awk lain.

    ReplyDelete
  7. doodle yang semuanya cecomel ;)

    nanti bila tiba masanya nak tempah la kat awak MIJ ..hehe

    ReplyDelete
  8. comel sangat.nak buat benda seni ni perlu kreatif kan.kdg2 susah nak terangkan kat org.bukan kedekut macam awk ckp tapi tu lah kan xdpt nak buat tuto..semua main google je kalau nak belajar :)

    ReplyDelete
  9. Ingat lagi dulu masa mula mula datang doodle akak macam mana , tapi bila ikut perkembangan akak dari semasa ke semasa memang super duper lah . 100 vote kalau boleh :D

    ReplyDelete
  10. hehehe typo je Pn.MIJ ni :P

    btw saya dah lama tak doodle. taktahu apa nak jadi dgn tgn ni. mlas benau -,-

    ReplyDelete